Medezeggenschap

Ik ben steeds, in verschillende functies betrokken geweest, bij het functioneren van de medezeggenschap en ken daardoor, uit eigen ervaring, verschillende perspectieven erop. Tijdens die hele periode verzamelde ik materiaal, literatuur en documentatie over de ontwikkeling, de geschiedenis en het functioneren van de medezeggenschap. Met in het achterhoofd het idee ooit Het Boek over de geschiedenis van de Nederlandse Medezeggenschap te gaan schrijven – misschien zelfs daarvan een proefschrift te maken. Toen ik een maand na mijn zeventigste verjaardag mijn laatste projectopdracht afsloot keek ik aan tegen een enorme berg aan verzameld materiaal. Die ben ik gaan ordenen.

En dat leidt tot een groot bestand aan titelbeschrijvingen en van feiten. Daar zit veel werk – en veel plezier – in. Het idee dat die informatie misschien ook voor anderen nuttig zou zijn en dat het jammer zou zijn als dat op enig moment met mij zou verdwijnen, bracht het idee om het bestand op internet deelbaar te maken. Een geschikt bestaand platform vond ik niet. Voor platforms als Wikepedia zijn mijn data te gedetailleerd. Bovendien wijkt mijn visie op medezeggenschap af van de overheersende opvattingen in het medezeggenschapsveld. Dus zou ik de kans lopen op voortdurende discussies en correcties door anderen. Meer op medezeggenschap gerichte websites hebben meestal een commercieel doel. En sluiten daarbij aan op denkbeelden die uitgaan van tegengestelde partijen en belangen. Dat maakte de keuze een eigen website met mijn eigen geluid voor de hand liggend.

Lang heb ik gedacht daarvoor een afzonderlijke website te bouwen. Later gaf ik er de prioriteit aan om deze website, over mijn leven er ervaringen, in te gaan vullen. Vervolgens werd het weer logisch om die twee ideeën te gaan combineren. Een uitnodiging om te komen vertellen over de geschiedenis van de medezeggenschap voor een groep medezeggenschapsprofessionals werd de aanleiding om die stap te maken.

Dus start ik op deze pagina met een geschiedschrijving in een wat vrijere vorm dan een boek. Ik kies daarbij voorlopig voor de vorm van een pagina met wat ik ‘blogs’ noem. Natuurlijk ga ik daarbij ook putten uit eigen publicaties.

Afscheid Wim Schul

Op 15 december 2011 nam mijn oude vriend Wim Schul afscheid van zijn werkgever FNV-Formaat.

Meezeggenschap

Last, Jef (1929). Meezeggenschap. In Roland Holst, Henr. (Red.). Tijdsignalen:
bloemlezing uit moderne revolutionaire poëzie