Fietsen

Fietsen doe ik bijna mijn hele leven al. Ik weet niet precies hoe oud ik was, maar op een gegeven moment werd de step vervangen door een kleine fiets.

Ik kan mij goed herinneren dat ik met mijn vader naar Hoek van Holland fietste (als oudste zoon heb ik dat wel mogen meemaken) en we dan, bij eb, over het strand weer terug fietsten. In de jaren vijftig kon dat nog.

Ook met onze moeder fietsten wij later wel. Een keer naar Gouda om stroopwafels te eten. Ik had daarvoor een verhaal gelezen van een Rotterdamse jongen die in de winter van Gouda terug schaatste met zo’n lange Goudse pijp voorzichtig op zijn rug gebonden. Dat ging ik dus op de fiets doen. Mijn pijp kwam toch niet heel aan.

Zelfs in mijn ‘alternatieve’ jaren werd er gefietst. Met Daan, slapend, in een zitje aan het stuur. Die keer in de Achterhoek dat ik kilometers terug moest over zandpaden op zoek naar het orthopedische schoentje dat hij verloren was.

Met Sophie kreeg fietsen een nieuwe impuls. In 1977 en 1978 op vakantie in huisjes in Drenthe en Limburg. In 1979 met de eerste trektocht, meteen rond het Meer van Geneve. Daan fietste als negenjarige mee.

Vanaf dat moment hebben we geen andere vakanties meer gehad dan trekkend op de fiets. Zelfs bij stedentripjes, huurden we bijna altijd een fiets voor een rondje.

Denk dat alle individuele duursporters de prestaties, tijden, afstanden, records bij houden. Vanaf 1979 deed ik dat ook. In die eerste jaren door met garen de route op de kaart na te trekken en het afgeknipte touwtje langs de liniaal te vermenigvuldigen met de schaal van de kaart. Later kwamen de kleine fietscomputertjes die telden hoe vaak de sensor op het voorwiel langs kwam en dat vermenigvuldigden met de opgegeven wielomvang. En nog weer later met – steeds meer geavanceerde – GPS-fietscomputers. Op 31 december 2023 in totaal 277.328 kilometer

Heel veel fietsers hebben ook wat met kaarten en routes. En met lijstjes die afgewerkt moeten worden. Zo kwamen wij in 1980 op een Deens eiland een Vlaming op leeftijd, op koffietijd achter een biertje, tegen die op alle Europese eilanden gefietst wilde hebben.

Wij legden ons op om door alle Nederlandse gemeenten gefietst te hebben. Dat waren er toen nog 843. In 1992 hadden we dat volbracht, en was de kaart gevuld.

Ondertussen hielden we op een kaart van Europa bij op welke plaatsen we geslapen hadden tijdens trektochten. Ze hangen in de gang bij de keuken.

Het ontdekken van nieuwe landen en streken werd een nevendoel. Stippelde wij de eerste jaren routes helemaal zelf uit, toen er steeds meer lange fietsroutes in Europa ontstonden gingen we die volgen.

Ik ben behoorlijk fanatiek in het compleet willen afwerken van routes. Dat werden de Nederlandse LF-routes (Lange Fietsroutes).

Die LF-routes werden verdrongen door de knooppunten en, na wat jaren van aarzeling en uitstel, werd mijn doel om alle verbindingen tussen de knooppunten te hebben gefietst. Dat doe ik vaak alleen omdat het ook heel veel heen- en weerfietsen vraagt en dus soms een beetje op corvee gaat lijken. Sophie fietst graag om te genieten van het buiten zijn, van de stiltes en landschappen, zonder zichzelf dat soort verplichtingen op te leggen. Wel fietst ze graag naar en door vogelrijke gebieden.

En al fietsend ontstonden er fotoverzamelingen. Eerst van alle windmolens in Nederland – gaf meteen ook weer een bestemming en bracht me op bijzondere plekken –, later kwamen daar o.a. beelden van fietsers, watertorens, vuurtorens, muziektenten bij.

Natuurlijk hielden we dag- en plakboeken bij. Later werden dat ansichtkaarten aan onze moeders, nog weer later SMS-berichten. En posts op Hyves en Facebook. Daar werd ik wat minder fanatiek in. Zeker door de coronajaren waarin trektochten minder voor de hand liggend waren. En omdat ik me kon voorstellen dat het voor mijn Facebook-vrienden toch te veel op elkaar ging lijken.

Op twee pagina’s verzamel ik die verhalen weer. 

Daarbij heb ik onderscheid gemaakt tussen Reizen, de meerdaagse trektochten, en Tochten en uitstapjes, dagtochten, weekendjes, arrangementjes.

Op een andere pagina laat ik de voortgang van het knooppuntenproject zien. Knooppunten