Terugblik Willem Drees Lezing Aboutaleb

Technisch gesproken is Aboutaleb geen groot spreker. Hij is wel heel authentiek en dat maakt het prettig om naar hem te luisteren. Zijn verhaal is geen diepgaande analyse maar meer anekdotisch opgebouwd. Daarmee komt zijn boodschap: de rol van de overheid moet anders, want de zwaksten worden nu uitgeknepen, goed over.
De hoogtepunten die het Algemeen Dagblad eruit pikte hieronder.

Het is tijd voor een herijking van de rol van de overheid. Dat stelt Ahmed Aboutaleb, die vindt dat te veel elementaire rechten aan de markt zijn overgelaten. De burgemeester van Rotterdam sprak in het kader van de Drees-lezing, maar zijn boodschap was dezelfde als tijdens twee eerdere recente toespraken. De overheid is ‘te veel gaan applaudisseren voor de markt’, stelde hij. “Te veel elementaire rechten als wonen, energie en zorg zijn aan de markt overgelaten.”
Hij hekelde ook de doorgeschoten automatisering. “De overheidsdienaar bij wie burgers terechtkonden is gedigitaliseerd, vervangen door callcenters met eindeloze digitale menu’s waarin jouw vraag nooit past en websites van overheidsdiensten met DigiD waarmee ouderen niet overweg kunnen. Digitalisering is voor velen een zegen, maar voor anderen een gedrocht.”
Doordat veel aan de markt werd overgelaten, werden tijdens de financiële crisis bijvoorbeeld geen woningen gebouwd, zei Aboutaleb. “De overheid stond erbij en keek ernaar en greep niet in om het woningaanbod op peil te houden.” Met de huidige wooncrisis als gevolg. “Die schaarste aan woningen drijft de prijzen op en malafide ondernemers ruiken hun kans. In Carnisse (buurt in Rotterdam JdJ) sprak ik een Bulgaarse vrouw die 1600 euro voor 60 vierkante meter betaalt; 1600 euro! Ik was toen zo boos, dat ik meteen de telefoon heb gepakt om de minister te bellen. Ik zei: ‘U moet hier vandaag iets aan doen. Niet morgen, maar vandaag.”’
Overheid
Het is tijd voor een andere rol van de overheid, aldus Aboutaleb, die in zijn toespraak drie PvdA-prominenten citeerde. “De cyclus van beleid maken, bijsturen en evaluatie ‘klopt niet meer en duurt te lang’. “Het heeft ontbroken aan bescherming voor de zwakkeren. We hebben een sterke overheid nodig, met oog voor de menselijke maat.”

Andere artikelen

Wiener Konditorei

Na bij de Hema nieuwe pyjamabroek en ondergoed te hebben gekocht, in de Wiener weer

Piers Hiem

En plotseling (eind februari 2023) – op weg naar Nij Beets – fietsten wij langs