De voorsprong van de achterstand

Dit artikel werd een belangrijk keerpunt in mijn leven. Medestudent George Evers ondersteunde de redactie van dit themanummer. Wij kenden elkaar van de projectgroep die onderzoek deed naar de geschiedenis van de ABVA (Ambtenarenbond NVV). Ik had daarbinnen de ontwikkeling van de medezeggenschap in de overheid en not-for-profit-sector in kaart gebracht (zie daarvoor de drie artikelen uit 1982 in Aaneen, het bondsblad). Op zijn voorspraak werd ik uitgenodigd een bijdrage te schrijven over de medezeggenschap in de overheid. Daarmee vestigde ik een klein beetje naam in dit vakgebied. Het speelde in ieder geval een rol om door ATIM uitgenodigd te worden te solliciteren.

Het doet mij plezier om te zien dat ik ook in dit artikel al pleitte voor een wetgeving waarin principiële basisrechten zijn vastgelegd, die decentrale uitwerking vrij moet laten, en waardoor er ruimte ontstaat voor verdergaande ontwikkelingen.

Het Ten Geleide zegt over mijn bijdrage:

PDF

Jong, J. de (1984, november). De voorsprong van de achterstand: Medezeggenschap bij de overheid. M & O, Tijdschrift voor organisatiekunde en sociaal beleid, 38 (6), 501 – 508.

Andere publicaties

Artikel

Afbraak of vernieuwing?

Wetsvoorstel Medezeggenschap Werknemers, deel 2. Overheid & Overleg, 13 (1) (januari), 5 – 8.

Artikel

Leren organiseren

Serie OR en leren leren deel 4. Overheid & Overleg, 9 (8/9) (augustus/september), 17 – 20. (Met Henk Stil)