In de sociale wetenschappen is voor bronvermelding de APA de standaard. APA (American Psychological Association) is dus een van origine Amerikaanse referentiestijl. Die zich ook ontwikkelt en zich aanpast aan de nieuwere ontwikkelingen.

Veel regels uit het officiële APA Handboek zijn gericht op de internationale (Engelstalige) academische wereld en dus minder goed toepasbaar voor Nederlandse bronnen. Toch wordt bijvoorbeeld van Nederlandse studenten verwacht dat zij de APA-stijl correct toepassen.

Voor mijn eigen gebruik op deze site baseer ik mij wel op de APA-regels, maar hanteer toch wat aanpassingen.

Zo passen Nederlandse familienamen (met vaak tussenvoegsels) niet in de Amerikaanse systematiek. Dus gebruik ik Jong, Jaap de (2024) in plaats van De Jong, Jaap (2024).

En ik volg niet de voorgeschreven interpunctie (in een opsomming van auteurs een komma moeten zetten voor een ampersand (&) gaat mij echt te ver).

De APA-regels zijn steeds meer gericht op onlinebronnen. Mede daardoor zijn de regels voor papieren bronnen niet compleet en val ik terug op oudere regels.

Ik geef bij de berichten op de pagina’s Literatuur en In de media bronvermeldingen.

Wanneer iemand in eigen teksten wil verwijzen naar mijn bronnen en dat overeenkomstig de APA-regels wil doen, dan is het nodig om mijn bronvermelding te controleren. Mijn verontschuldigingen voor dit ongemak.

Een laatste toelichting is dat gegevens over auteurs of data tussen haken […] niet te ontlenen zijn aan de oorspronkelijke publicatie, maar op basis van andere bronnen zijn bepaald.

Andere vermeldingen tussen haken […] geven informatie over de aard van het document, bijvoorbeeld scriptie, of vermelden dat de bron niet gepubliceerd is